Overgewicht en Obesitas, deel 2, Hoe kan ik op een gezonder gewicht komen en blijven?

Tips en tricks om op een gezonder gewicht te komen.

In deze podcast is Liesbeth van Rossum in gesprek met Femke Veldman (huisarts) over overgewicht en obesitas. Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC. Daarnaast is zij schrijver van het boek VETbelangrijk, voorzitter van Partnerschap Overgewicht Nederland en ook richtlijn voorzitter overgewicht en obesitas.

In dit tweede deel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is een gezond gewicht?
  • Wat kan je doen om op een gezond gewicht te komen? met allemaal handige tips op het gebied van eten en bewegen. We zullen hierbij ook ingaan op diverse belemmeringen die we in het dagelijks leven tegen komen. Bijvoorbeeld, te weinig tijd, te weinig geld of te weinig prioriteit, ik heb meer aan mijn hoofd!
  • Tot slot komt ook nog een maagoperatie of medicatie aan bod.

De websites en apps waar in de podcast naar verwezen wordt:

App: “Kies ik gezond”

Voorbeeld BMI calculator: www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter

www.checkoorzakenovergewicht.nl

www.nvoo.nl

www.behandelovergewicht.nl

www.sportindebuurt.nl (hier kan je beweegcoaches vinden in de buurt)

En zoals verteld in de podcast, bij deze enkele tips om sneller een verzadigd gevoel te krijgen, uit het boek VETbelangrijk van Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon.

Sommige voedingsmiddelen geven een sterker signaal dat je vol zit af aan je hersenen dan andere. Door deze voedingsmiddelen te eten of de volgende adviezen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je eerder of langer een verzadigingsgevoel hebt:

  • Kies zo veel mogelijk voor onbewerkte voedingsproducten, die zorgen -in tegenstelling tot geraffineerd voedsel uit bijvoorbeeld pakjes en zakjes uit de supermarkt- voor een normale daling van het hongerhormoon ghreline en een sneller verzadigingsgevoel.
  • Vul je ontbijt aan met bijvoorbeeld een ei (bevat veel eiwitten), havermout (rijk aan vezels en eiwitten) of wat ongezouten nootjes (bevatten naast eiwitten ook gezonde onverzadigde vetzuren) zodat je je vol voelt tot de lunch.
  • Voeg eens een halve avocado of wat peulvruchten (kikkererw- ten, linzen of bonen) toe aan je lunch.
  • Neem een kopje laagcalorische soep of glas water (liefst koud!) vóór je maaltijd.
  • Gebruik ook eens gefermenteerde producten (zoals augurken en zuurkool) en chilipoeder (theelepel bij de maaltijd), dat bovendien een goed product is om je verbranding te stimuleren.
  • Aangezien het gemiddeld zo’n twintig minuten duurt voordat de verzadigingshormonen in werking treden, helpt het om langzaam te eten en lang te kauwen. Kijk maar eens hoe vaak je eigenlijk normaal gesproken kauwt (vier keer?, acht keer?) voor je je eten doorslikt en probeer dat eens te verdubbelen of te verdrievoudigen.
  • Eet van een kleiner bord (geeft door optische illusie een meer verzadigd gevoel) en met kleiner bestek (helpt langzamer te eten door de kleinere hoeveelheid eten per hap). Dan geef je je lichaam meer tijd om de verzadigingssignalen aan te maken.
  • Schep liefst al in de keuken afgepaste porties op, of serveer een afgemeten hoeveelheid in de pan op tafel, zodat die geurende pan niet je trek blijft opwekken.
  • Eet bewust! Dus niet voor de tv, maar gebruik de zintuigen om je brein erop attent te maken dat er voedsel binnenkomt, zodat het verzadigingssysteem op tijd geactiveerd kan worden.

Succes hiermee!

En tot slot nog even dit: De huisarts podcast voor patiënten geeft alleen uitleg over ziektebeelden en problemen. Het vervangt in geen geval een dokter. Bij vragen over uw eigen situatie verwijzen we naar thuisarts.nl of uw eigen huisarts.