Health Podcast – Ghana

Terwijl de patiënt in Nederland toegang heeft tot veel informatie over gezondheid, is dat er in Ghana veel minder. De tijd bij de zorgverlener is zeer beperkt, er zijn geen folders om mee te nemen, geen thuisarts.nl en weinig patiëntenverenigingen. Door veel analfabetisme zullen schrijfsels beperkt effect hebben. Dus daarom, ook voor Ghana, wil ik graag podcasts uitrollen.

Ik heb een oude vriend uit Tamale, Hafiz Gbabillana, als coördinator aangesteld om onderzoek te doen naar de mogelijkheden en het project uit te rollen . Er is een goede Nurse Practitioner gevonden om de uitleg te geven. Zijn naam is Francis Owusu. Hij heeft veel ervaring met het onderwijzen van de verpleegkundigen in het ziekenhuis. Hafiz en Francis zullen samen verschillende belangrijke onderwerpen aan de Dagbani populatie beschikbaar maken. Denk aan uitleg over de belangrijkste need-to-knows over hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, malaria, ijzergebrek, postnatale depressie, buiktyfus,  enz, enz. Francis zal voor de specifieker onderwerpen extra sprekers vragen om met die uitleg te helpen. De mensen zelf kúnnen gezondere stappen zetten als ze weten wat die zijn!

Uiteraard is de vervolgvraag, “kunnen ze die dan afluisteren?”. Dit heeft Hafiz uitgezocht en de conclusie is als volgt: De smartphone is in toenemende mate aanwezig, ook in rurale gebieden. Gelukkig zijn de geluidsfragmenten fors te verkleinen zonder te veel aan kwaliteit te verliezen. Op deze manier hoeft er maar weinig data gebruikt te worden. Na het downloaden kan hij meermaals beluisterd worden.

Voor de gebieden die geen toegang tot een smartphone hebben, zullen we de podcasts op een vast tijdstip op de radio laten horen.

Wordt vervolgd.

Femke Veldman

ps: Tamale in Ghana bezocht ik in 2003 na 2 jaar geneeskunde. Ik ging met de vraag of ik wel dokter wilde worden. Na dat jaar was ik overtuigd. Ik wilde terug naar Ghana om daar te werken en nooit meer terug te komen. De keuze was starten met de Pabo of met geneeskunde doorgaan. Het werd het laatste zonder enige spijt. Ik werd tropenarts, ging naar Ghana, Zuid Afrika en Malawi… en kwam toch na 4 jaar terug om huisarts te worden.

Abonneren

Abonneer op Health Podcast – Ghana via je podcasts app!

Start typing and press Enter to search