Wat is een podcast?

Spannende reportages, waargebeurde verhalen, gemiste radioprogramma’s en discussies over de meest uiteenlopende onderwerpen kun je beluisteren in de vorm van een podcast*. En nu dus ook over huisartsgeneeskundige onderwerpen! Maar… wat is een podcast precies, hoe werkt het, en welke podcasts zijn de moeite waard?

Podcasts bestaan sinds 2004 en groeien nog altijd hard in populariteit, bekijk ook: Nederlandse Podcastluisteraars: van Audiobehang tot Zuurstoftank.

Toch weet nog lang niet iedereen wat podcasts zijn, of hoe je ze moet gebruiken. En dat is jammer, want als je eenmaal weet hoe het werkt is de podcast een medium waar je veel plezier en profijt van kunt hebben – en het is meestal nog gratis ook.

Ik heb de term podcast uiteraard weleens gehoord, maar… wat is het precies?

Een podcast (spreek uit: potkast) is een soort on demand radioprogramma. Het is als audiobestand te vinden op internet en je kunt het op je computer of smartphone beluisteren waar en wanneer je maar wilt, bijvoorbeeld tijdens het afwassen of in de sportschool.

Voor bijna elk interessegebied is wel een podcast te vinden: van (nieuws)trivia tot fantasykaartspellen, van filosofie tot misdaadmysteries en van tuinieren tot gitaar spelen. En vanaf nu dus ook een podcast speciaal voor huisartsen!

Qua vorm lopen podcasts ook erg uiteen, maar in het algemeen zijn ze het best te vergelijken met een (praat)radioprogramma. In veel podcasts zijn twee of meer mensen met elkaar in gesprek, maar ze kunnen ook bestaan uit een monoloog. Sommige zijn low budget hobbyproducties, andere zijn zeer professioneel opgenomen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als de podcast door een radiostation is geproduceerd en eerst als ‘regulier’ radioprogramma is uitgezonden.

Podcasts verschijnen bijna altijd in serievorm: periodiek (bijvoorbeeld elke week of elke paar dagen) komt er een nieuwe aflevering beschikbaar. Je kunt je er ook op abonneren. Nieuwe episodes worden dan automatisch opgehaald.

Onze podcasts

De huisartspodcasts zijn als hobby project begonnen (wij zijn uiteraard gewoon huisarts en geen echte radiomakers) maar inmiddels hebben we geleerd hoe je op een vermakelijke manier een goede podcast kunt maken met hoge educatieve waarde!

We maken al bijna een jaar maandelijks een compilatie voor H&W met de nieuwsitems van die maand en twee uitgelichte artikelen (deze zijn ook afzonderlijk van elkaar te beluisteren). Vanaf november 2020 zullen ook de nieuw verschenen NHG-behandelrichtlijnen en NHG-standaarden in een podcast belicht worden. Daarnaast maken we ook ongeveer 1x per maand een losse huisarts podcast over een interessant huisartsgeneeskundig onderwerp. Met onderwerpen zoals slaapstoornissen, allergologie, of brandwonden, waarbij we de desbetreffende expert interviewen. Al onze podcasts worden vervolgens professioneel ge-edit door de Podcast Factory.

Heb je zelf een tip voor een leuk onderwerp of een interessante expert? Mail ons gerust!

Dat klinkt leuk, maar wat kost dat?

Veel podcasts zijn gratis te beluisteren. Voor sommige makers is het ‘podcasten’ puur liefdewerk oud papier, maar anderen weten er geld mee te verdienen. Zij halen hun inkomsten uit bijvoorbeeld donaties, sponsoring of reclame.

Ook de huisartspodcasts zijn helemaal gratis te beluisteren! We hebben een start budget gekregen van de SBOH (waarvoor hartelijk dank!) en vanuit Huisarts en Wetenschap worden we betaald voor de H&W-podcasts. In de onze podcasts zit uiteraard ook veel onbetaalde vrije tijd, maar het is erg leuk om te doen. In de toekomst gaan we ons oriënteren op overige financiële ondersteuning danwel sponsoring. Heb je een tip voor sponsoring of een nieuw samenwerkingsverband? Mail ons gerust!

Oké, ik ben geïnteresseerd! Hoe werkt het?

Het is eenvoudig om via Google een podcast over jouw interessegebied te vinden en deze vervolgens via de betreffende site af te spelen. Handiger is echter om eerst een (gratis) app op je smartphone installeren waarmee je de podcasts kunt vinden, automatisch nieuwe afleveringen kunt binnenhalen en afspeellijsten kunt maken.

Een kleine greep uit het grote aanbod aan gratis te gebruiken podcast-apps voor verschillende besturingssystemen:

*: Spotify heeft sinds een tijdje ook de mogelijkheid om podcasts te beluisteren, maar deze zit nog een beetje verstopt. Je vindt deze in de app onder ‘Bibliotheek’ – of typ een podcasttitel in en scroll in de zoekresultaten naar het kopje ‘Podcasts’.

**: TuneIn heeft het beluisteren van podcasts niet als primaire functie – het is ook (vooral) een radio-app), maar je kunt deze hier dus wel voor gebruiken.

Een podcast kiezen

Als je eenmaal een toepassing hebt geïnstalleerd, kun je daarin zoeken naar podcasts – op titel, als je die al weet, en/of door te filteren op interessegebied. Wij zijn gemakkelijk te vinden in de zoekfunctie op ‘huisarts podcast’ of alleen de term ‘huisarts’. Je herkent ons aan onderstaand logo:

Andere podcast-tips van onze redactie zijn:

  • Echt Gebeurd(NL) Waargebeurde verhalen, voor een live publiek verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Door o.a. van Micha Wertheim en Paulien Cornelisse. Een hit in podcast-land: Interessant en vermakelijk!
  • Where Should We Begin? (EN) Een interessante podcast, waarbij je meeluistert met echte counseling sessies van de beroemde Amerikaans-Belgische relatietherapeute Esther Perel. Ook nuttig voor je eigen coach consulten in de huisartspraktijk!
  • Ik ken iemand die (NL) Hilarische en informatieve podcast over ouderschap en al het moois en lelijks wat daarbij komt kijken. Erg herkenbaar en ook leuk als je (nog) geen kinderen hebt.
  • Man man man, de podcast(NL) Voor onze mannelijke aios: Radiomakers en vrienden Domien Verschuuren, Chris Bergström en Bas Louissen praten over alle (mannen)onderwerpen die hen zoal bezighouden en onderzoeken hoe mannelijk ze eigenlijk zijn (meestal niet echt).
  • Bob (NL) 6-delige podcast in documentair- stijl over de 84-jarige, licht demente, Elisa die het sinds kort alleen maar over haar jeugdliefde praat en over het kind dat ze gedwongen heeft moeten afstaan, komen de makers achter de waarheid?
  • Trust Nobody(NL) Ben jij ook zo’n fan van Wie is de Mol? Dan ben je in het goede gezelschap van Nelleke, Elger en Mark. Zij maken er elk seizoen een podcastserie over.
  • De Rode Lantaarn(NL) Wielerpodcast van Willem Dudok en Tim de Gier.
  • Hoe de GGZ verandert In een 10-delige podcastserie vertelt voormalig hockey-international Carlijn Welten en toekomstige kinder- en jeugdpsychiater dat er in de ggz niet alleen naar de patiënt, maar ook naar de omgeving moet worden gekeken.

Veel luisterplezier!

Ellen, Femke, Linn & Tessa

www.huisartspodcast.nl

*Bron: Dit artikel is een aangepaste versie van het hulpartikel Podcasts beluisteren: hoe doe je dat?

afkomstig van RADAR-avrotros.nl

Start typing and press Enter to search